Nasze projekty
Uważamy, że nie można trwać w jednym miejscu,
to co nas napędza, to są nasze pomysły,
które zamieniamy na projekty
i je realizujemy...
Realizujemy i włączamy się w różne projekty winiarskie, gastronomiczne, artystyczne czy muzyczne.
Każda z tych dziedzin może swobodnie łączyć się z winem :)
Jednym z naszych najważniejszych projektów jest budowanie fantastycznych realacji z naszymi Klientami indywidualnymi, przyjaciółmi
od wina i to dla nich realizujemy go każdego dnia od czerwca 2009 roku.
Winnica Pasjonata, wspólny projekt...
Jeśli coś powstaje z zainteresowania i miłości do wina,
to zobaczcie jak wygląda winnica położona w Małopolskim Przełomie Wisły.
Winogrodnicy Małgorzata i Krzysztof Łopatek wraz z synem Pawłem stworzyli winnicę o nazwie Pasjonata.
Położona jest w miejscowości Stara Wieś, obok Końskowoli. W roku 1997 zostały posadzone pierwsze krzewy na potrzeby
produkcji szkółkarskiej, którą zresztą do dzisiaj prowadzą sprzedając sadzonki różnych szczepów winogron
innym zapalonym winiarzom.
W 2005 roku podjęli decyzję o założeniu winnicy i produkcji wina. 8 lat później winnica została poszerzona o działkę
położoną w Lesie Stockim i dzisiaj ich areał zasadzony winogronami przekroczył 2 ha a wkrótce mają być kolejne.
Jako Willa Win włączyliśmy się w ten projekt w maju 2019 r. To była dobra decyzja!
Teraz możemy wykorzystywać nasze doświadczenie nie tylko w sprzedaży gotowych win, ale aktywnie uczestniczymy
razem z naszymi winiarzami w ich tworzeniu.
To fantastyczne doświadczenie!
Opracowaliśmy razem cały projekt tj. nowe butelki, owijki, etykiety i w ten sposób Winnica Pasjonata zagościła w
restauracjach i hotelach w całej Polsce, a także w niektórych krajach Europy.
Mamy wspólny sukces!
Ale....., możliwości jest jeszce bardzo dużo i pomysłów także. Wkrótce o nich usłyszycie.
Szczepy: 90% Seyval Blanc, 10% Jutrzenka
Wino o jasnosłomkowym kolorze.
W nosie aromaty pieczonych jabłek i dojrzałej gruszki.
W ustach otwiera się nutą jabłek i brzoskwiń – wyrazisty owocowy charakter.
Zbalansowana kwasowość ze świeżym finiszem.
Fantastyczne na dobry początek weekendu :)
Znakomite w połączeniu z sałatkami, kurczakiem,
z rybą i owocami morza.
Szczepy: 100% Jutrzenka
Wino o jasnej słomkowej barwie.
W nosie dominuje dojrzały grejpfrut, cytrusy i delikatne egzotyczne tony.
W ustach natomiast otwiera się dojrzałą gruszką, pieczonym jabłkiem.
Smak długi przyjemnie podkreślony słodyczą, zbalansowany subtelną kwasowością.
Wino znakomite do deserów owocowych,
szczególnie do szarlotki z lodami.
Szczepy: 100% Hibernal
Białe wino wytrawne o intensywnym zapachu czarnego bzu, mirabelek,
w tle delikatne aromaty kwiatów polnych i ziół.
W ustach cytrusowe z żywiołową kwasowością
i mineralnym podbiciem.
Wina bardzo dobre jako aperitif.
Szczepy: 75% Rondo, 25% Medina
Różowe wino z delikatną wytrawnością.
W nosie wyraźne nuty poziomek i truskawek ze śmietanką.
W ustach przyjemnie lekkie, świeże i owocowe.
Znakomite jako aperitif, do sałatek i warzyw,
do białych mięs, ryb i owoców morza.
Szczepy: 90% Regent, 10% Jutrzenka
Wino o barwie głębokiej czerwieni
z fioletowym refeksem.
W nosie wyczuwalne dojrzałe owoce leśne z migdałową nutą.
W ustach pełne owocu z mocno jagodowym akcentem.
Wino lekkie ze średnim fniszem,
znakomicie współgra z daniami na bazie delikatnych mięs,
ryżu, makaronów, pieczonych warzyw i grzybów.
Szczepy: 85% Regent, 15% Cabernet Cortis
Wino o ciemnowiśniowej, głębokiej barwie.
Wyczuwalne aromaty dojrzałych czarnych wiśni i śliwek.
Wino było starzone 8 miesięcy w beczkach z dębu fransuskiego.
W tle nuty czekolady, wanilii i migdałów.
Na podniebieniu owocowe, z ułożonymi, krągłymi taninami.
Idealne do spędzania wspólnych wieczorów z przyjaciółmi :)
Współpraca z Włoskim Międzynarodowym Instytutem Kulinarnym
Kolejnym ważnym krokiem, który zrobiliśmy, to nawiązanie ścisłej współpracy z Włoskim Międzynarodowym
Instytutem Kulinarnym ICiF.
Pracujemy już wiele lat z gastronomią, z szefami kuchni, ze światem kulinarnym i winiarskim.
Nadszedł więc czas na wspólny projekt!
Staliśmy się w 2020 roku wyłącznym przedstawicielstwem tej elitarnej szkoły w Polsce z czego jesteśmy dumni.
Doświadczenie zawodowych kucharzy i sommelierów tej szkoły, często pracujących w restauracjach z gwiazdkami
Michelin, to dla nas ogromne wsparcie.
Tą wiedzę nie tylko chcemy zdobywać, ale przede wszystkim chcemy się nią dzielić poprzez organizowanie wyjazdów na
warsztaty do szkoły.