Włoski Instytut Kulinarny ICiF

Kilka zdań o Instytucie

 

ICIF - Italian Culinary Institute for Foreigners, jest profesjonalnym Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Obcokrajowców, utworzonym w r.1991 w celu podniesienia jakości i ochrony wizerunku włoskiej sztuki kulinarnej oraz specjałów tejże kuchni szerzonej wśród restauratorów na całym świecie. Od prawie 30 lat szkoła kształci zawodowych kucharzy z różnych stron świata z zakresu Włoskiej Kuchni Regionalnej, Kultury „Made in Italy” oraz denominacji włoskich win poprzez organizację szkoleń, mistrzowskich kursów MASTER pierwszego i drugiego stopnia oraz warsztatów z wybranej tematyki kuchni włoskiej z myślą o włoskich i zagranicznych adeptach sztuki kulinarnej (szefach kuchni, sommelierach, restauratorach) pragnących zdobyć specjalizację z włoskiej gastronomii. Dyplom Instytutu ICIF zyskało do tej pory ponad 6000 cudzoziemców. 
Instytut kulinarny ICIF oferuje profesjonalne zaplecze szkoleniowe na najwyższym poziomie; kadra wykładowców składa się z wysoko wykwalifikowanych profesjonalistów, nauczycieli szkół hotelarskich, dziennikarzy, specjalistów i ekspertów, szefów kuchni i sommelierów o międzynarodowej renomie. W siedzibie ICIF oraz zagranicznych placówkach Instytutu można również spotkać szefów przynależących do stowarzyszenia Jeunes Restaurateurs d’Europe oraz stowarzyszenia Stelle del Piemonte.
W marcu 2014 r. ICIF oddał do użytku Orangerie, nowy obiekt całkowicie poświęcony działaniom szkoleniowym, przylegający do Zamku w Costigliole d’Asti, legendarnej siedziby Instytutu. W nim to zaprojektowano nowe laboratoria wyposażone w najnowsze technologie w zależności od tematyki przewidzianej na oferowanych kursach.

Nowo pozyskana przestrzeń umożliwiła uruchomienie zaktualizowanej oferty szkoleniowej poprzez utworzenie kursów edukacyjnych przeznaczonych dla pasjonatów i zawodowych kucharzy o tematyce wzbudzającej największe zainteresowanie i najbardziej aktualnej w dzisiejszym społeczeństwie, takiej jak Kurs Lodziarski pozwalający na zdobycie szlifów jako Mistrz Lodziarski oraz dający wiedzę potrzebną do otwarcia własnej lodziarni we Włoszech i za granicą. Nowością okazał się również Kurs wypieku Pizzy z myślą o otwarciu własnej działalności, poprzez zgłębianie tajników przygotowania prawdziwej pizzy neapoletańskiej, pizzy rzymskiej, calzone- pizzy w kształcie pieroga, białej pizzy i foccacci, we współpracy z włoską akademią pizzy, Accademia dei Pizzaioli z Pizza University. W celu odkrycia sekretów Mistrzów Czekolady stworzono nową ofertę edukacyjną w postaci kompleksowego kursu na profesjonalnego Mistrza Czekolady, począwszy od procesów przetwórstwa po nowe techniki dekoracji i projektowania artystycznych dzieł sztuki na wystawy. Nowe szkolenia są kompletowane przez staże w branżowych laboratoriach.

Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.